Кочани
Кочани / netinfo
До 1 октомври, по покана на градоначалника на македонската община Ратко Димитровски, делегация на Община Казанлък ще гостува на традиционния празник за македонския град Кочани Празник на ориза.

Целта на посещението е да се разширят контактите с побратимените градове и да се затвърди една нова общинска политика - да толерира на експертно ниво представители на различните дирекции и отдели от администрацията, служители, чиято работа се оценява като качествена и всеотдайна както от администрацията, така и от гражданите.

Алжирският град Блида и Казанлък със споразумение за побратимяване

Тържествата, които се провеждат за 25-та поредна година проследяват пътя на „бялото злато“ за жителите на източна Македония от нивите до трапезата. Местните хора избират на най-красивата девойка „Хубавица на ориза“. Гостите от Казанлък ще посетят Кочанското поле, където земеделската култура намира достатъчно топлина, влага и слънце и с грижите на местните хора се отглежда от стотици години.

Дружбата на Казанлък с Кочани, с население от около 38 000 жители на общината, от които близо 28 000 в града, е една от най-старите, с протокол за намерения от края на 1995г., а година по-късно – първи обмен на делегации. Меморандумът за сътрудничество е подписан по време на Празника на розата преди точно 10 години на добро приятелство и обмяна на опит в различни сфери между казанлъчани и техните кочански приятели.