документи
документи / Dariknews.bg, архив
В сряда, 10-ти октомври е крайният срок, в който кандидатите за длъжността обществен поседник на община Казанлък могат да подават документи.Новата процедура за набиране на кандидати и изслушването им впоследствие от създадената за това Временна комисия и Общинския съвет в Казанлък стана наложителна, след като преди два месеца не успя избора на нов.

В края на юли единственият тогава кандидат за поста и досегашен обществен посредник Гинка Щерева не успя да получи необходимия брой гласове, за да повтори новия си 5 годишен мандат. Тогава 2 гласа на стигнаха на Щерева, за да продължи да брани гражданските интереси пред различните институции.

Общественият посредник на практика е третата по значимост фигура и институция в местната власт, независимо, че се избира не от самите граждани, а от техните представители, в лицето на общинските съветници.Преди него са институцията на Кмета и на Общинския съвет. 

Правилата по избора на обществения посредник и условията за участие са регламентирани в Правилника на Обществения посредник, който е публикуван на интернет страницата на Общински съвет -obs.kazanlak.bg.

В момента обществени посредници има в 12 общини, от които пионер е Софийската община с първия общински посредник, встъпил в длъжност през 2002 г. Обикновено посредниците са в по-големите градове (Пловдив, Бургас, Стара Загора), но не навсякъде - във Варна например няма, въпреки няколкото опита. Сред по-малките общини с омбудсмани са Казанлък, Попово и Симитли.