Казанлък дава живот на последната скулптура на Доко Доков
Казанлък дава живот на последната скулптура на Доко Доков / Община Казанлък- Юлия Младенова

„Японката"- така се нарича последната творба на отишлия си преди месец от света скулптор и почтен почетен гражданин на Казанлък Доко Доков. 84 годишният творец почина на 29-ти юни от тежка болест, от която се лекуваше в последните близо две години.
Месец преди кончината си, Доко Доков дари гипсовия макет на своята „Японка" на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на председателя на Общинския съвет Николай Златанов, с молба тази негова творба да намери място в Казанлък, като символ на взаимната симпатия и споделено приятелство между града на розите и японския народ, намерило и общ символ - маслодайната роза.
Имаме желанието, амбицията и намерението да доведем до край и реализираме прекрасната идея на Доко Доков, заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова.


Самият Доко Доков приживе е направил и проектно-сметната документация за реализацията на „Японката" , за която ще са нужни близо 78 хиляди лева. Определено е вече и място, където ще бъде поставена бъдещата скулптура- в зацветения „остров" на улица „Искра", в центъра на Казанлък.


Като стил „Японката" ще наподобява емблематичната творба на Доко Доков, превърнала се в един от символите на Казанлък- „Тракийката". Материалът, от който се предвижда да е изработена „Японката" е също като „Тракийката"- мрамор.
Близо 3 метра ще е скулптурата на „Японката", която приживе е била част от друга, още по- мащабна идея на твореца за създаване на арт туристически маршрут в Казанлък, от ж.п.гарата до парк „Тюлбето4, по окйто известни творци да изложат сови скулптори.
За реализацията на Японката" Общината в Казанлък през септември ще внесе доклад до Общинския съвет в града, за вземане на решение за създаване на специален фонд за набирането на средства за реализацията на скулптурата.
С цел набиране на средства и привличане за съпричастие местния бизнес, цялата документация и макет на скулптурата ще бъдат излагани поетапно на различни публични места в Казанлък.


Скулптурата „Японката" на практика ще се превърне във втората фина творба на Доко Доков, поставена в центъра на родния му град.
Освен тези две уникални фигури, приживе творецът е направил дарения на Художествената галерия на Казанлък  от 10 свои пластики, оценявани за над 100 хиляди лева.
Доко Доков е познат на казанлъчани и като реставратора на Царската чешма, станала един от символите на града. Автор е на първото художествено копие на бронзовата глава на тракийския цар Севт ІІ, открита при разкопките на могилата Голяма Косматка през 2004 г. Негова е изящната скулптура „Тракийката", която краси централния площад „Севтополис".


С реализацията на „Японката" най- вероятно ще се заеме съмишленикът и близък приятел на Доко Доков -скулпторът Димитър Койчев.

Миналата година именно Димитър Койчев бе човекът, който възстанови поруганата скулптура на "Тракийката" в  центъра на Казанлък. Средствата за това бяха изцяло осигурени от частна фирма.