Казанлък: 47,75% за Г.Стоянова от ГЕРБ, 22,51% за Самарски. Дамянов  остава трети
Казанлък: 47,75% за Г.Стоянова от ГЕРБ, 22,51% за Самарски. Дамянов остава трети / netinfo

Все още не е ясно дали в Казанлък има избран кмет на общината на първи тур.

До 8 часа тази сутрин по данни на ОИК в града кандидатката на ГЕРБ Галина Стоянова получава 47, 75% от вота на избирателите, при обработени малко над 50 протокола на СИК от 88 възможни. Кандидатът на БСП Васил Самарски получава 22,51% от гласовете, а трети става досегашният кмет Стефан Дамянов с 13,38%. Масово в секциите разликите между гласовете на кандидатите на ГЕРб и БСП варират с 50 и 100 гласа разлика, в полза на кандидатката на ГЕРБ.
ГЕРБ в Казанлък водят и с местата за общински съветници, където получават 34,27% от вота на избирателите. След тях са Групата на Експертите за Казанлък с 14,80% , следвани от подадените гласове за листата съветници на БСП- 13,42%.
С четвърти по брой подадени гласове или с 7% е листата на местната коалиция „ Гражданско управление" на досегашния кмет Стефан Дамянов.
Според Иванка Русенова - председател и говорител на ОИК в Казанлък, до обяд днес се очакват и окончателните данни от преброените гласове.
На вота вчера в община Казанлък се явиха 53% от избирателите или 35 997 човека.

Извън общинския съвет засега остават партиите Атака, СДС, ВМРО, СПС
„ Защита", ЛИДЕР, които досега имаха свои представители в Съвета. Под въпрос са мандатите, по един за РСЗ и НДСВ.

На първи тур кметове са избрани в селата Ръжена- втори мандат за Апостол Терзиев от ГЕРБ, в Бузовград също втори мандат печели досегашният кмет на ГЕРБ, с втори мандат е и кметът на ГЕРБ в Ясеново и трети за Стоян Иванов от Шипка. В Кънчево предстои балотаж между кандидатите на ГЕРБ и ЛИДЕР, в Горно Черковище също балотаж между представител на „Зелената партия" и БСП. Досегашната кметица от ГЕРБ Ваня Манева губи само с 1 глас от участие в балотажа, по предварителна информация. С нов кмет е Копринка- Стойчо Иванов от БСП , трети мандат печели представителят на БСП в Шейново. С пети мандат е кметът на Долно Изворово Ферид Бекиров от Местна коалиция „ За гражданско управление" . На балотаж отиват и кандидатите за кметове в Черганово- на БСП и на местна коалиция „ За гражданско управление".
Само в една от двете ромски секции в Казанлък -№37 по предварителни данни невалидните бюлетини са 150 от общо подадени 318 .
Хаос в изборната нощ беляза приема на документи в ОИК Казанлък.

В 4,30 часа тази сутрин бе получен сигнал от секретаря на ОИК, че във фоайето на община Казанлък се отварят чували с бюлетини. Масово членове на СИК недоволстваха от тромавата организация по приема и обработката на данните, както и от десетките установени нередности, за които те се връщаха отново да броят и проверяват документацията си. Член на ОИК в Казанлък  съобщи, че председателят на 16 СИК в града е открит да попълва сам изборен протокол в сградата на общината рано тази сутрин. Воден е разговор пред полицаи.

Изборният ден вчера в Община Казанлък приключи в 22,30 часа. Във вота за президент и вицепрезидент жителите на общината гласуваха така: за Миглена Кунева и Любомир Христов -15,25%, за двойката Плевнелиев- Попова- 44,07% , за Калфин- Данаилов- 26,81%.