лекари
лекари / Болница Тракия
В страната трябва да започне масово тестване на населението за COVID-19 по най-бързия начин, за да се добие ясна представа за разпространението на коронавирус в България.

Това смята един от инвазивните кардиолози в страната, началникът на кардиологично отделение в Болница „Тракия“, д-р Борислав Борисов, който изрази мнението си още преди правителството да обяви, че предвижда масов скрининг на населението. Според д-р Борисов с бързи тестове трябва да се изследват с предимство спешните пациенти и тези, които постъпват или са настанени за болнично лечение.

Така ще бъдат предпазени както медиците, които са особено ценни в ситуацията на борба с новата инфекция, така и самите здравни заведения, в които при откриване на пациент с коронавирус цели отделения и екипи се поставят в 14-дневна карантина.

Според  д-р Борисов трябва да се ползват бързи PCR тестове, които са със сигурен резултат, като правителството осигури тези тестове на централно ниво. С такива тестове трябва да бъдат снабдени първо болниците и особено спешните приемни отделения и центровете за спешна медицинска помощ, е мнението на д-р Борисов. „В момента съдим за наличие за заразата по индиректни признаци – температура, кашлица, контактност, което не дава сигурна представа за наличие на коронавирус“, казва той. Тестът показва със сигурност дали един пациент има инфекция с вируса или не и съответно ориентира лекарите в поставяне на правилна диагноза и правилно лечение.

От началото на извънредното положение в страната натовареността на Кардиологично отделение в Болница „Тракия“ постепенно е намаляла. „Останаха най-вече пациенти в спешни състояния или такива, които са с планирани процедури, които не търпят отлагане и забавянето може да застраши живота им“, посочи д-р Борисов. Съгласно указанията на Националния кризисен щаб са отложени всички планови дейности.

„Парадоксално е, но още в средата на миналия месец, след като беше обявено извънредното положение, драстично намаляха случаите на миокарден инфаркт – поне в нашето отделение. Нямам информация дали така стоят нещата и в другите болници от областта, но вероятно продължителното оставане вкъщи допринася за по-ниската честота на инфарктите“, предполага д-р Борисов.

Най-често в момента в Кардиологично отделение попадат пациенти с проблеми със съдовете на сърцето –  нестабилни стенокардии, остър коронарен синдром, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност. В отделението се спазват правилата, наложени от болничния епидемиолог, д-р Валентина Цанева – забранено е излизането на пациенти от стаите и контактите помежду им, ползват се задължително индивидуални предпазни средства, стриктно се следят правилата за допълнителна дезинфекция на рисковите места в отделението.

Постъпващите пациенти преминават задължително през триаж, в който с анкета, измерване на температурата, епидемиологична анамнеза и преглед се отделят тези, които е възможно да са носители на коронавирусна инфекция.