ИАРА и Централната рибно-опазваща организация заедно срещу бракониерите
ИАРА и Централната рибно-опазваща организация заедно срещу бракониерите / Dariknews.bg

Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури ще си сътрудничи с Централната рибно-опазваща организация за ограничаване на бракониерството. Имаме обща кауза и цел, необходимо е да се обединим и работим заедно в рамките на закона, обявиха от агенцията след среща с организацията.

Бракониерството е сериозен проблем и за двата големи язовира в Старозагорско-"Жербечево" и "Копринка". Само за три месеца от агенцията са съставили общо за двата водоема 13 протокола, 6 акта и са конфискували над 800 метра мрежи.

Преди дни в Стара Загора от новоучредената Централна рибно-опазваща организация настояха да бъдат направени законови промени свързани с контрола на бракониерството. Те са готови да участват в работни групи за изготвяне на промените. В момента се обсъждат промени в Закона за рибарство и аквакултури, предстои и обществено обсъждане, в което от организацията могат да участват със своите предложения, обясниха от ресорната агенция. От там отчитат и 30-процентно увеличение на наказателната дейност от средата на миналата година до сега.

На 13 март на яз. „Копринка" рибари от цялата страна се събират, за да обсъдят евентуални протестни действия.