Гюнер Тахир: Само икономическа може да е причината за смъртта на Емин
Гюнер Тахир: Само икономическа може да е причината за смъртта на Емин / netinfo
Причината за самоубийството на шефа на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, може да е само икономическа. Това заяви лидерът на НДПС Гюнер Тахир.

Знае се, че ДПС е монолитна партия по отношение на политическото говорене- там няма различни идеологически течения, каквото каже лидерът - това е. За сметка на тази монолитна партийна сговорчивост, в ДПС имало 5 различни икономически групи, обединени около различни икономически интереси, счита Тахир. Според него това били групата на Ахмед Доган, към която принадлежал и Ахмед Емин.

Втората била около кръга на Касим Дал, третатае т. н. Кърджалийска група на депутатите от този регион, четвъртата гравитирала около Рамадан Алай и представлявала интересите на казълбаши и алияни. Последната икономическа група около Юнал Лютфи и Емел Етем.

Въпреки икономическите си разнолики интереси, тези пет групи демонстрирали единомислие в политическиплан, допълва Тахир.

Две седмици преди смъртта на Емин, Тахир го е срещнал в столицата около Археологическия музей. Според Тахир, Ахмед Емин бил в компанията на още двама мъже.

Емин пожелал да се види с бившия зам. председател на ДПС Гюнер Тахир.

Насотящият лидер на НДПС приел формално това и продължил. “Сега съжалявам, че не се спрях, не се отзовахи не проявих любопитство, нитоинициирах подобна среща”, твърди днес Гюнер Тахир.

Според него знаково било и мястото на самоубийството на шефа на Политическия кабинет на лидера на ДПС- резиденцията на Доган. “Емин е искал да ни покаже нещо с това”, убеден е Гюнер Тахир.

Смущаващ бил и фактът, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е отишъл на погребението на Емин в родната му Козица.

“С Доган сме били на погребения на наши хора, до сега той не е проявявал подобна слабост. Може би става дума за гузна съвест или не есигурен как ще бъде посрещнат в родното село на съратника си”, каза пред "Дарик" Гюнер Тахир.

“Бивше ченге не може да наложи на настоящо ченге да поеме вината”, така обобщи ситуацията със самоубийството на шефа на политическия кабинет на Доган, лидерът на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн. Според него имало ясни индикации, че покойният вече Ахмед Емин бил вербуван от службите за сигурност.

“Няма начин след тежък разговор с лидера,когато заговори и усещането за лично достойнство и чест “, да бъдеш допуснат да напуснеш резиденцията,тъй като не се знае къде ще отидеш, е версията на Кунгюн.