Фотоизложба „Европа - древна и модерна, възторжена и магична” в Стара Загора
Фотоизложба „Европа - древна и модерна, възторжена и магична” в Стара Загора / организатори

Реални места-въображаеми герои-непреходни ценности е мотото на фотоизложба „Европа - древна и модерна, възторжена и магична (Европейски приказки и легенди)" на старозагорския фотограф Рад Димитров. Проектът на автора Александър Георгиев и художника Тихомир Трайков е реализиран със съдействието на Община Стара Загора.

Изложбата се състои от 22 фотографски платна, отразяващи приказни сцени от дванадесет приказки и легенди от европейското културно наследство, подредени в определена художествена и концептуална последователност. Експозицията ще бъде подредена в Регионалната библиотека „З. Княжески".

Изображенията представляват творческо пресъздаване на широко известни приказки и легенди на европейските народи, изцяло заснети в пределите на област Стара Загора, /външни и вътрешни снимки/, като при външните снимки са използвани като декор градски и крайградски местности, а при вътрешните - ателиета и зали на културни институти в града, осъществени от снимачен екип и модели, живеещи предимно в Стара Загора. Снимките разкриват привлекателността на града по елегантен, ненатрапчив начин, представящ неговата самобитна архитектурна и културна идентичност и достойната му позиция на европейски град в България - предимно като място със съхранена духовна и творческа индивидуалност.

Изложбата ще бъде открита на 7 май от 17.30 ч. и ще остане експонирана до 31 май.Тя е посветена на 150-та годишнина от рождението на професор Иван Шишманов, 20-та годишнина от членството на България в Съвета на Европа и 5-та годишнина от началото на членството ни в Европейския съюз.