Фенери политат от библиотеката за Деня на психичното здраве
Фенери политат от библиотеката за Деня на психичното здраве / DarikNews.bg, архив

Със Св. Божествена литургия и Молебен за здраве, отслужени от отец Йордан Карагеоргиев, започнаха проявите в Дневен център "Св.Св. Козма и Дамян", посветени на 10 октомври-Световен ден на психичното здраве.

Целта на Световния ден на психичното здраве е да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението и да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и др. Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората и изтощението; депресията, неврозите, тревожността и страховете, комплексите и др.

Проявите на Дневния център "Св.Св. Козма и Дамян" продължават този следобед в Регионалната библиотека „Захарий Княжески". Фото изложба „Включени, не заключени", част от програмата „Следваща стъпка", която е партньорска инициатива на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията - София и Национална организация на потребителите на психично-здравни услуги, ще бъде открита в 17 часа.

Българският игрален документален филм „Георги и пеперудите" ще бъде прожектиран от 17.30 часа. Лентата е отличена с десетки награди и е по сценарий и режисура на Андрей Паунов. Оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Музиката във филма е композирана от Иво Паунов, Вихрен Паунов.

От 18:30 часа започва среща дискусия с водещи специалисти на тема „Депресията и суицидните мисли", а час по-късно от терасата на библиотеката ще полетят фенери с послания по повод Световния ден на психичното здраве.