След бурята от 13 юни, която нанесе значителни щети в Шипка, в двуседмичен срок земеделските производители от района трябва да подадат заявления до Държавен фонд „Земеделие“ освен за унищожената реколта, и за унищожените дръвчета.

Това стана ясно по време на среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова с жители на населеното място, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

След силната буря: Отмениха бедственото положение в община Казанлък

Стоянова проведе разговор с бившия министър на земеделието Десислава Танева и с настоящия зам.-министър Иван Капитанов, както и с директора на общинската земеделска служба за доизясняване на изникналите въпроси. 

Стана известно, че помощ ще получат земеделците при 100 процента унищожена продукция, но е прецедент унищожаването на дръвчета и това не е включено към мотивите за обезщетение в национален мащаб. Съставени ще бъдат констативни протоколи, които ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието и храните. 

Галина Стоянова разясни и стъпките, които трябва да предприемат потърпевшите физическите лица. Обезщетенията, които ще получат, зависят от доходите им, от адресната регистрация и щетите, описани в първоначално подадените заявления до Агенция „Социално подпомагане“.

След проверка ще се съставят констативни протоколи и ще бъдат подпомогнати само бедстващите семейства. Тези, които имат освен основно и второ жилище, което не е пострадало, ще покрият щетите си.

След силната буря: Обявиха частично бедствено положение и в Казанлък, Шипка и две села

Към Община Казанлък са сформирани две комисии, които работят в помощ на гражданите и извличат от подадените заявления нужната информация за кандидатстване за обезщетение. Направени ще бъдат снимки на всяко жилище и ще бъдат изготвени количествено-стойностни сметки, като служебно ще бъдат издадени данъчни оценки.

На тази база ще бъде изчислена общата сума, която ще се иска от Министерството на финансите. Подпомагането няма да надмине данъчната оценка на жилището, а ако то е застраховано, обезщетението ще се намали със стойността на застраховката, уточниха от общинския пресцентър.

В резултат на всички тези процедури някои семейства ще получат сума в размер до 1600 лева, а други няма да имат право на подпомагане. На срещата в Шипка присъстваха кметът на града Василка Панайотова, председателят на Гражданския консултативен съвет Цветолина Цветкова и членовете на съвета Емилия Данчева и Милена Желева, представители на инициативния комитет на земеделските производители от града.

Община Казанлък предприема бързи и адекватни мерки и ще направи всичко възможно всички потърпевши от природното бедствие да получат максималното допустимо обезщетение.

Премиерът за щетите в Шипка: Хората работят по покривите и сами си ги оправят, не чакат държавата (СНИМКИ)

Припомняме, че в края на миналата седмица в Казанлък, Шипка и в селата Хаджидимитрово и Шейново беше обявено частично бедствено положение след силната буря, която причини значителни материални щети.

На 14 май в град Шипка, който е най-засегнат от градушката, бяха служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Калин Стоянов и Виолета Коритарова. 

Поемам ангажимент в най-бързи срокове да се създаде организация за огледи, за изготвяне на протоколи за пропадналите площи, пострадали от градушката. Наличен е бюджет и обезщетенията ще бъдат преведени по най-бързия начин, каза в Нова Загора служебният земеделски министър Георги Тахов, който се срещна със стопани от региона, чиито култури също пострадаха от градушка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова, БТА