Етичната комисия не препоръча наказания за лекаря от АГ-клиниката
Етичната комисия не препоръча наказания за лекаря от АГ-клиниката / Dariknews.bg, архив

Етичната комисия на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз не препоръча налагането на наказание за доц. Иван Трифонов от АГ-клиниката на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Медикът привлече общественото внимание преди седмица след като преди седмица в профила на клиниката в социалната мрежа публикува снимки от операция на пациентка на клиниката и коментари към тях.

Заседанието на комисията е проведено в средата на тази седмица. На него са присъствали всичките й членове, които са осем, коментира пред Дарик председателят д-р Боряна Паршкевова. Изслушан е и самият доц. Трифонов.

"Определено колегата е допуснал гаф. Снимките са подходящи за обучение на студенти, но не и за социалната мрежа. Текстът и езикът също не подхождат за публичното пространство. Но колегата осъзнава грешката си. Той поиска писмено извинение, в обяснението си също призна, че е сгрешил.

Освен това собственоръчно още същия ден е свалил снимките.

Разговарял е и с пациентката и се е извинил и на нея. Тя самата е доста щастлива от положителния изход от операцията и е проявила разбиране. Да не забравяме, че никъде не са посочени имена или други лични данни, така че няма разкриване на самоличността й.

Затова след дискусия единодушно стигнахме до извода, че наказания не са необходими. А и няма как да не отчетем, че операцията е наистина уникална и сложна. Особено направена в 04,00 сутринта", коментира д-р Парашкевова.

"Комисията по професионална етика счита, че доц. Трифонов под влияние на умората от спешната и тежка операция през нощта, но удовлетворен от постигнатото, е публикувал неподходящо своя професионален успех, без да дооцени последствията и отзвука, които ще предизвика. Доц. Трифонов осъзнава допуснатата грешка и отправя извинение за неудобството, което е създал на всички, които се чувстват засегнати.

Поради това, членовете на Комисията приемат позицията, че не са необходими повече наказания, освен тези, които колегата ни получи като обществена реакция в резултат на публикацията му.

Въз основа на изложеното до тук, Комисията по професионална етика към Регионална лекарска колегия, Стара Загора не счита за правилно използването на нормативни наказания спрямо доц. Трифонов", се казва пък официалното становище на комисията, публикувано на сайта на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Днес от етичната комисия ще изпратят становището си и писмен отговор на всички въпроси зададени и от ръководството на болницата в лицето на изпълнителния й директор доц. Йовчо Йовчев.