Енел връчи наградите от образователния си проект YOUNG ENERGY
Енел връчи наградите от образователния си проект YOUNG ENERGY / netinfo

За втора поредна година най-голямата италианска енергийна компания “Енел” връчи наградите от образователния си конкурс Young Energy. На официална церемония днес бяха представени проектите на близо 400 български ученици от областите Стара Загора и София, които бяха разделени в две възрастови групи - от основни и от средни училища.

Победители в категория “Средно училище” станаха учениците от 10-а клас на ПМГ “Н. Обрешков” град Казанлък, с ръководител Радиана Панова. Те спечелиха с макет и презентация със заглавие “Енергетиково”. При по-малките, в катеогория “Основно училище”, победители са учениците от 6 клас на пето ОУ “Митьо Станев”, град Стара Загора, с ръководител Мария Стоянова. Те се представиха с филм и макет със заглавие “Един (не)обикновен ден за перка, Айнщайн и още нещо”.

Young Energy е международна инициатива, която “Енел” популяризира в основните и средни училища на държавите, в които има значимо присъствие: България, Чили, Коста Рика, Гватемала, Италия, Словакия и Румъния. Целта й е обогатяване на знанията на учениците в сферата на енергетиката – енергийни източници, видове централи и пазар, опазване на околната среда. Учениците се състезават с проекти, разработени както като макети, така и във вид на текст, рисунка, презентация, песен или танц.

Всички проекти, достигнали до Топ 10, бяха наградени с грамоти и малки подаръци. Училищата, класирани на първо, второ и трето място, получиха компютри, водещите им преподаватели получиха преносими компютри, а самите ученици – MP3 плейъри, MP4 плейъри и фотоапарати. Отборът победител при големите печели и екскурзия в Италия.

Инициативата се проведе под патронажа на Ян Фидел – европейски комисар по въпросите на образованието, обучението, младежта и културата. Тя е подкрепена и от Министерството на образованието и науката на България.

В рамките на проекта ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” беше посетен от над 500 деца.