нови специалности
нови специалности / община Казанлък
Две нови специалности в сферата на розопроизводството представи в Община Казанлък академичното ръководство на Тракийския университет. Бакалавърските степени „Етерично-маслени култури” в направление „Растениевъдство” и „Медицински козметик” в направление „Здравни грижи” ще бъдат предложени на вниманието на бъдещите студенти още от тази есен.

Пред повече от 40 розопроизводители в региона и дванадесетокласници от казанлъшки училища ректорът на висшето учебно заведение доц. Добри Ярков акцентира върху новите възможности, които целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите.

През януари 2020 г. Народното събрание прие окончателно дългоочаквания Закон за маслодайната роза, който въвежда регулация и защита на бранша. В края на миналата година ЮНЕСКО призна българската Роза Дамасцена за част от световното недвижимо наследство. Постигнатото признание за ценното цвете – символ на България разкрива нови хоризонти за бизнеса да рекламира на световния пазар качествата на продуктите от розово масло и те да заемат своето достойно място.

„Тракийският университет е много сериозна образователна институция, на шесто място по бюджет и девето по брой студенти сред държавните университети“, подчерта ректорът на Тракийския университет и увери, че ще положи всички необходими усилия студентите да са със силна практическа подготовка.