Съд в Манхатън призова син на Доналд Тръмп за показания
Съд в Манхатън призова син на Доналд Тръмп за показания / IStock
Районен съд – Стара Загора присъди наказание от две години „лишаване от свобода“, при първоначален „общ“ режим на 69-годишен от Хасково, помагал в извършването на телефонна измама.
 
Тя станала в началото на декември 2018 година в Стара Загора, пострадали са мъж и жена за 49 000 лева.
 
Делото премина по съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.
 
Според повдигнатото обвинение подсъдимият попаднал в измамната схема посредством свой приятел, който му предоставил номер на непознат мъж, предлагащ работа. Тъй като изпитвал финансови затруднения, той провел телефонен разговор с лице, с неустановена самоличност, което му предложило да посещава различни адреси в страната, за да взема пратки, за което му обещал добри доходи. В проведените по-късно разговори, двамата се договорили, че  хасковлията ще започне да изпълнява поръчките и ще прибира пакети с пари от измамени хора. Той ги оставял на посочени места, след  като вземал за себе си определена сума.
 
Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.
 
На 14 декември 2018 година, във Второ РУ-Стара Загора са се явили 69-годишна жена и 71-годишният и́ съпруг, които заявили, че на 06 декември, са били въведени в заблуждение по телефона, че е необходимо да окажат съдействие на полицията, като за целта трябва да предоставят всичките си пари за залавянето на измамници.

Около 16:30 часа, на 06 декември, в Стара Загора, на ул. "Д-р Тодор Стоянович", в близост до трафопост, потърпевшите са оставили мъжка чанта, съдържаща сумата от 49000 лева, а на 07 декември, в периода от 12:00 часа до 14:00 часа, след получено ново обаждане, са оставили на същото място сумата от 28600 лв