Маноил Манев
Маноил Манев / Dariknews.bg
Непълнолетните извършители на тежки криминални престъпления, които осъзнават действията си, да не получават по-малки присъди, тъй като не са навършили 18 години.
 
Наказанието да се определя според резултата от извършената им психологическа експертиза, предлага старозагорският депутат от ГЕРБ Маноил Манев. „Това, което се случва в страната като престъпления срещу личността – убийства, изнасилвания, побоища, грабежи с употребата на сила, явно се нуждае от мерки. Аз съм убеден, че те трябва да бъдат крайни, защото границата на търпимост и в обществото достига своят предел“.
 
По думите на народния представител трябва да се вземат спешни мерки и да се направи промяна в Наказателния кодекс- да няма предварително редуцирано наказание при тежките престъпления, извършени от непълнолетни лица. Ако психологическата експертиза докаже, че те разбират какво вършат, знаят какви ще бъдат последиците, то те трябва  да получат наказанието, предвидено по закон за всеки, който е извършил подобно престъпление, коментира още  Манев. „Не може един 17-годишен младеж, който вече има няколко присъди зад гърба си, да извърши убийство с ясното съзнание, че ще получи по-малко наказание, защото е непълнолетен”.
 
Старозагорският депутат съобщи още, че предстои на първо четене в Народното събрание да влезе направеното от него предложение за промяна в текста, свързан с неизбежната отбрана.