Дейностите на полигон Змейово вече онлайн
Дейностите на полигон Змейово вече онлайн / dariknews

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри системата за видеонаблюдение на полигон „Змейово".

„Камерите са монтирани на една от основните огневи позиции и вече функционират. Изображението може да се наблюдава в рубриката „Полигон Змейово" в интернет страницата на Министерството на отбраната", поясни заместник -началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката бригаден генерал Крум Александров. Той допълни, че с тази стъпка Министерството на отбраната е реализирало най-важния ангажимент, поет пред гражданите на Старозагорски регион, а именно да направи дейностите на полигона прозрачни и открити.

„Онлайн мониторинга ще бъде достъпен 24 часа в денонощието седем дни в седмицата. Осигурен е постоянен космически мониторинг на атмосферата и информацията от него ще се публикува в специализираната рубрика. Изпитанията на боеприпаси ще се правят само в светлата част от денонощието. Ежеседмично ще се изготвя и предоставя на кметовете на близките до полигона населени места бюлетин за информиране на населението за предстоящите стрелби и изпитания", информира още бригаден генерал Крум Александров и допълни,че вече са разкрити две длъжности - за офицер и цивилен служител по връзки с обществеността в състава на полигон „Змейово", като цивилният служител ще бъде предложен от обществеността в Стара Загора.

„Този, който бъде предложен за длъжността „Връзки с обществеността", може да бъде назначен на заплата, но може и да не е на заплата, за да няма съмнение, че ние му плащаме и съответно му казваме какво да говори", така заместник -министър Радев коментира спорния момент с назначаването на човек, който ще информира населението за дейностите, които се извършват на полигона.

„На полигон „Змейово" не се извършва утилизация на боеприпаси", заяви още заместник - министър Радев и увери, че полигон „Змейово" в момента е най - откритото поделение в България.