Четиримата биячи от Раднево ще се изправят пред съда
Четиримата биячи от Раднево ще се изправят пред съда / DarikNews.bg, архив

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо четиримата биячи от Раднево-Динко Асенов, Калчо Иванов, Антон Иванов и Стефан Иванов. Те са обвинени за това, че като извършители и в съучастие направили опит умишлено да умъртвят Георги Николов и деянието е извършено по хулигански подбуди. На Стефан Иванов е повдигнато обвинение и за опит за убийство на повече от едно лице - на пострадалите Георги Николов и Живко Жеков.

До инцидента, който стана на 2 май в миньорския град, се стигна заради отнето предимство на пътя. Колите, управлявани от обвиняемия Стефан Иванов и пострадалия Георги Николов, спрели една срещу друга на ул. „Димитър Благоев". През отворения прозорец Стефан ударил в лицето Георги, след което отворил вратата, издърпал го навън и му казал : „Ела да се разберем". Двамата се сборичкали, а конфликтът бил преустановен. След това Стефан отишъл до кв. „Кантона", където повикал другите трима обвиняеми, за „да се разберат" с Георги и спътниците му. Те открили колата и след като засекли пътя й, хвърлили по нея палка, която паднала в купето. Започнали да преследват автомобила, управляван от Георги, който паркирал пред фитнес зала. По-късно обвиняемите го открили, тръгнали към Георги, Живко и Цветелин, като им отправяли заканителни реплики. Обвиняемите носели в себе си тръби, бухалки, нож, колове и започнали да удрят момчетата с тях. По делото е установено, че в тялото на един от пострадалите е била счупена бухалка. Свидетели се притекли на помощ и повикали полиция.

Назначената медицинска експертиза е установила, че Живко е получил рани по главата, прободно-прорезна рана в гърба, счупване на ребро и др., Георги - счупване на челюстта, сътресение на мозъка, рана на дясната подбедрица, а Цветелин - травматични увреждания, които са причинили временно разстройство на здравето. Относно нараняването на Цветелин Кюстендилски материали по делото са отделени в друго досъдебно производство и са изпратени по компетентност на Районна прокуратура-Раднево.

Четиримата обвиняеми са с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" и се намират в затвора в Стара Загора.

Предстои Окръжен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.

Инцидентът предизвика серия от протести и сблъсъци в Раднево.