Стара Загора чества 24 май
Стара Загора чества 24 май / Dariknews
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

В Стара Загора ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ от 11 часа в зала „П. Р. Славейков“.

От 10.:30 часа Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи празничен молебен в Катедралния храм „Св. Николай“.

„В празничния ден отново си припомняме, че именно светите братя Кирил и Методий, подкрепени от Божията благодат, създават славянската писменост.
Двамата богоизбрани мъже даряват буквите, така необходими за оцеляването на българския род, българската душевност и вяра. Благодарение на тях и на техните ученици, писменото слово, това надземно послание, стигна до сърцата на милиони наши братя и сестри в пределите на Майка България и извън тях.


Родната ни реч, тази невероятна хармония от звуци, разкриваща поетиката на българската душа, нейните безкрайни пластове на вяра и делнична доброта, след стореното от св.св.Кирил и Методий, стана част от страниците на пергаменти и книги, готова да избликне като извор за всеки нов читател.

И днес Българската православна църква- Българска патриаршия призовава своите чеда да не забравят животът и делото на солунските братя св.св. Кирил и Методий, на увенчаното им с благодат дело, създало за езика ни вечност и втъкало в народността ни добродетели, които са нравствени устои за цялото човечество.

Честит и благословен празник на всички!“, се казва в поздрава на митрополит Киприан по повод 24 май.

По традиция, на площада пред община Стара Загора ще бъдат издигнати знамената на България, Стара Загора и ЕС, под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър.

И тази година в небето ще полетят символите на знанието-балони с буквите от българската азбука.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.