„България посреща вкусовете на света“ стартира от Стара Загора
„България посреща вкусовете на света“ стартира от Стара Загора / община Стара Загора

Стара Загора е първата спирка на пътуващия Международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света", който бе открит в МОЛ „Галерия".

„Благодаря на първия град домакин - Стара Загора, защото той показва отношение към събитието и дава възможност да бъдат промотирани условията за туризъм. Две са важните цифри - Стара Загора е градът, който е посрещнал над 100 хил. души посетители, отбелязал през една трудна, каквато бе 2015 година ръст от 5% туристически поток, както и привлякъл 20% повече чуждестранни туристи в сравнение с 2014 г. Има защо! Знаем на какво е символ Стара Загора, знаем атракциите, които са част от онлайн регистъра на Министерството на туризма. Действително регионът бележи ръст, което си има и своите основания - неолитните жилища, форумът „Августа Траяна", Регионалният исторически музей, известната Старозагорска опера и активността на Община Стара Загора да развива този потенциал - това са важните предпоставки. Общината е сред единадесетте, в които чрез билбордове са представени туристически забележителности", подчерта зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„17 чуждестранни посланици подкрепиха това начинание, което е продължение на миналогодишната онлайн кампания „Мислиш, че познаваш България?!". С това събитие започваме на живо инициативата „България посреща вкусовете на света", която анонсирахме през пролетта. Тя е наистина важна и благородна и показва какво реално прави туризмът - обогатява и показва ценности, култура, но и спомага за партньорството между държавите, общините, бизнесът и неправителствените организации", допълни зам.-министърът на туризма.

Освен срещата на култура, туризъм и кулинарни шедьоври, форумът има и благотворителна мисия - събират се средства за закупуване на оборудване за линейки на спешната помощ в града. Организаторите се надяват да съберат сумата от 40 хил. лева, като така Стара Загора да заяви категорично своето място на най-успешен град по време на обиколката на кулинарния фестивал.

„Особено ми е приятно, че можем да ви посрещнем днес тук, на това уникално събитие за страната ни. По този начин, гражданите на Стара Загора имат възможност освен да се докоснат до вкусовете, традицията и културата на различните народи, така и да заявят своята подкрепа към каузата за събиране на средства за закупуване на оборудване на линейки", каза зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Българските рецепти се срещнаха с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания). В продължение на целия ден посетителите имат възможност да се насладят и опитат вкусовете им. Срещу сумата от 3 лв. те ще могат да закупят и специално изработени стикери, с които да покажат съпричастност към благородната кауза.

Форумът се организира от Министерството на туризма, 17 чуждестранни посолства у нас, GTC България, Кулинарна Академия HRC и Международния женски клуб. В Стара Загора партньори на фестивала са Общинска администрация, ТПП, Обществения дарителски фонд, Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, бизнес и неправителствени организации и фирми.

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, посланиците на Унгария - Н.Пр. Андраш Клайн, на Белгия - Н. Пр. Аник Ван Калстер, на Венецуела - Н. Пр. Ориета Капони, както и маркетинг специалистът от Земеделски департамент на посолството на САЩ у нас - Александър Тодоров, представители на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, на ТПП - Стара Загора, на различни държавни и местни институции, бизнес и неправителствени организации, и граждани.