Бранителите
Бранителите / netinfo
Паметникът е осветен за 140-та годишнина от боевете за Стара Загора
По повод 140-та годишнина от боевете по време на Руско-турската война е монтирано ефектно художествено осветление в мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Той е построен е през 1977 година по случай 100-годишнината от боевете при връх Шипка и от боя за Стара Загора на 31 юли 1877 г.

По идея на кмета Живко Тодоров в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 140-годишнината от боевете беше включено и изграждането на художествено осветление на монумента. С неговото изпълнение символът на националната ни светиня вече се вижда вечер от разстояние повече от 15 км.

Освен проучвателния период, изработката на проекта и пробите, самото му изпълнение е отнело две седмици. Стойността му е малко над 30 000 лв. Използвани са общо 74 осветителни тела, като началният час на  включването им се определя автоматично, според географското положение на България, сезона и продължителността на слънчевото греене, обясни Николай Стоевски, гл. инспектор в общинския отдел „Инвестиции и управление на проекти“. Така напр., на 20.07.2017 г., то ще се  включи в 21 ч. 25 мин., уточни той.Идеята на изграденото художествено осветление е да подсили въздействието на високата 50 м бетонна конструкция, която символизира развятото Самарско знаме, един от най-важните военни символи на Българската армия, с което българските опълченци за първи път влизат в бой за Свободата на Родината си.

За реализацията му се е наложило изграждането на автономно електрозахранване с инсталирана мощност 7,5 Квт, което го прави независимо от осветлението на парка. Изградено е и табло за автоматизирано управление на обекта. Използвани са металхалогенни лампи и натриеви лампи с високо налягане. За постигане на по-голям ефект са използвани прожектори с асиметрично излъчване, както и с цилиндрична крива на излъчване. Някои от осветителните тела са вградени в земята, други са монтирани открито на монумента. Специална група алпинисти е извършила монтажа на мястото на кръста на българския боен флаг, който остава единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.

Осветени ефектно са мемориалната плоча, бетонните конструкции, представящи 6-ма български опълченци и руски офицер, символ на 6-те опълченски дружини под командването на руските офицери, както и 100-те стъпала, по които се достига до паметника.

Кулминацията на програмата на Община Стара Загора за 140-та годишнина от боевете е на 30 и 31 юли. Тогава ще се състоят тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора на Античния форум „Августа Траяна“, тържествена заря-проверка и светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, на 31 юли от 21.00 ч.