1109 зрелостници и 1486 седмокласници са на изпит днес
1109 зрелостници и 1486 седмокласници са на изпит днес / dariknews
Близо 2900 седмокласници от Старозагорска област ще се явят на Национално външно оценяване по Български език и литература.

Изпитът е на 15 юни, а на 17 юни е по математика.

В училищата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки за провеждането на НВО. Бъдещите гимназисти трябва да бъдат в училището си най-късно до 8:30 часа. При влизането си те трябва да носят маски, а ако нямат такива ще им бъдат осигурени.

В класните стаи учениците ще бъдат разпределени по 10 души. Те трябва да носят със себе си служебната бележка, както и документ със снимка.

За изпита е необходимо да имат черен химикал, както и прозрачен плик, в който да поставят за съхранение мобилните си апарати.

Изпитът започва в 9:00 часа и е в две части. Първата е с продължителност 60 минути, в които трябва да бъде решен тест с 25 въпроса. Втората е с времетраене 90 минути за преразказ.

За ученици със специални образователни проблеми времетраенето на работа за първата част е с 30 минути повече, а за втората – до 50 минути повече.

В началото на изпита по математика, който ще се проведе в сряда 17 юни, на учениците ще се раздадат математически формули, а седмокласниците трябва да си носят чертожни инструменти и моливи.

Резултатите и по двата предмета ще бъдат изнесени до 29 юни.