Благотворителна вечер в подкрепа изграждането на статуята „Японката“
Благотворителна вечер в подкрепа изграждането на статуята „Японката“ / Община Казанлък

Под патронажа на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на Председателя на Общински съвет - Казанлък, днес ще се проведе Благотворителна вечер за набиране на средства за издигане на скулптурата „Японката". Статуята е дарена на града на розите и на неговите жители от Почетния гражданин на Казанлък, скулпторът Доко Доков.

Дарението бе направено точно в деня, когато той бе обявен за Почетен гражданин и поради сериозното му заболяване Почетната грамота и паметния знак на Казанлък бяха получени от сина му Камен Доков.

Същия ден Доко Доков дари на своите съграждани последната си творба „Японката", чието създаване е породено от дългогодишното пословично приятелство между Казанлък и японските градове, Фукуяма, Мунаката, Хирошима.

Търг на предмети на изкуството и художественото майсторство, предоставени от галерия „Ателието", художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев, художника Румен Велев, възпитаниците на НГПИД „Акад. Дечко Узунов", както и уникални предмети с колекционерска стойност ще бъде разигран с идеята да се наберат средства за изграждане на статуята в центъра на Казанлък.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов даряват по една месечна заплата за каузата, общинските съветници от ПП ГЕРБ даряват месечните си възнаграждения за месец декември, а общинските съветници от БСП даряват определена сума пари по дарителската банкова сметка на Община Казанлък.

Своя немалък дан за благотворителната кауза вече даде и фирма „Суперабразив" - гр. Крън. Много казанлъшки фирми, както и фирми от други градове приеха присърце идеята и се отзоваха, като се включиха както с дарения, така и в благотворителната вечер с цел подпомагане събирането на средства за изграждане на „Японката".

В благотворителната вечер с уникални ръчно изработени предмети се включиха още детските градини „Буратино" и „Мечо Пух",Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски", Общински пенсионерски клуб, Дневният център за деца с увреждания, неправителствени организации като Инър уийл клуб, читалищата в Бузовград и Розово и други организации и институции.