Самарско знаме
Самарско знаме / община Стара Загора
Днес се навършват 143 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

Тази година, поради въведените противоепидемични мерки, в Стара Загора няма да бъде организиран общоградски ритуал.

От 9.30 часа ще бъдат едновременно поднесени венци на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", пред Мавзолей - костница „19 юлий 1877г.", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин", „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.", „Паметник на защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877г." и „Паметник на загиналите във войните старозагорци".

На 31 юли (19 юли стар стил) 1877г. се води битката за Стара Загора, част от Руско-турската война. В тази битка бойно кръщение получава Българското опълчение.

Старозагорският руски гарнизон, част от който е Българското опълчение, се изправя срещу Централната османска армия, която го превъзхожда числено четири пъти. Битката е неравна и героична. В същия момент се води битка при Нова Загора и Джуранли (днешно Калитиново). Силите не достигат, удара е поет от III-а Опълченска дружина, начело с подполковник Калитин. Опълченците са принудени са да отстъпват и да водят битка на живот и смърт за града и за Самарското знаме. Всички бойци от знаменната група загиват и спонтанно сформираната знаменна група проявява изключителен героизъм и саможертва и спасява в ръкопашен бой знамето, дарено от жителите на Самара.

С навлизането си в града, войските на Сюлейман паша избиват към 14 500 жители на града и околните села, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отведени като роби. Само малцина от тях се завръщат в България след Освобождението и свидетелстват за преживените ужаси. Стара Загора е обезлюдена и изгорена до основи, а мнозина съвременници смятат, че на това място повече никога няма да има град.