5 юли – Празник на МВР
5 юли – Празник на МВР / netinfo

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Брумов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

През 1879  година е създадена Окръжната полицейска инспекция - Стара Загора, под ръководството на окръжен управител. През 1934 година тя става областна полицейска инспекция, оглавена от областен полицейски инспектор, а през 1938 се преименува на управление.

С влизане в сила на измененията на Закона за МВР от миналата година  Областна дирекция "Полиция" и Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са обединени в единна териториална структура - Областна дирекция на МВР, в състава на която влизат отдел "Криминална полиция", отдел "Охранителна полиция", "Полицейско разследване", "Пожарна безопасност и спасяване" и Администрация. 

Вече 130 години години обаче остава непроменена основната мисия на ведомството -   да пази устоите на държавността, да служи на обществото и  да помага на хората. 

Във връзка с празника на МВР за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения с "Почетен знак на МВР" - ІІІ степен  са наградени 3-ма служители.

За   проявена инициативност и постигнати високи  професионални резултати с "Обявяване на благодарност"  от Министъра на вътрешните работи" са наградени 5-ма служители.

За   проявена инициативност и постигнати високи  професионални резултати с "Обявяване на благодарност" от Генералния комисар на МВР  са наградени 4-ма служители.

Във връзка с празника на МВР,  с "Обявяване на благодарност" от Директора на ОД МВР - Стара Загора са наградени 88 служители от различните звена в дирекцията, а с "Писмена похвала" - 15 служители.