40 000 лева чакат клошар за жилище, той мечтае за баня
40 000 лева чакат клошар за жилище, той мечтае за баня / Д.Бобева- архив

Казанлъшки клошар, който отскоро е покойник е притежавал най-голямата вноска за жилище, което така и не дочакал да получи.

Това става ясно след кратък преглед в списъка на притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които се обезщетяват с лихвоточки и пари, по силата на приет през 1990 г. Закон от тогавашното Народно събрание. Съгласно този закон, всеки притежател на дългогодишен жилищно-спестовен влог до 1984 г., който не е получил жилище в периода, се обезщетява с по 8 стотинки на лихвоточка.

Самите лихвоточки се изчисляват на базата на внесената преди години сума и престоят й в банка.

Така средно между 20 и 500 000 са лихвоточките, които притежават 4200 граждани от община Казанлък.

Назад във времето близо половината от тях са били обезщетени.

В момента в списъка на общинската администрация за получаване на пари по лихвоточки са 2800 граждани. Те ще получат полагащите им се суми след като представят нотариален акт за придобиване на жилище, на база кредити или друг начин.

Средно по Закона за обезщетяване на собствениците на дългогодишни жилищно-спестовни влогове, казанлъчани имат да получават между 2 и 20 000 лева. Най- малката изплатена до момента сума е 800 лева.

Каръкът-клошар, който така и не дочакал жилище, е рекордьорът в община Казанлък по брой лихвоточики - притежавал е над 500 000.

Простата сметка показва, че по определения размер пари по закон, той  е трябвало да получи над 40 000 лева. Нещастникът така и не дочакал парите си. Докато бил жив не се намерила банка или физическо лице, които да дадат заем на клошаря, за да си купи жилище, за да може да получи и полагащите му се над 40 000 лева от дългогодишния си жилищно-спестовен влог.

Бездомникът с пари в банка, се простил с живота си преди година, без дори да се заинтересува от  Закона и възможността  да има покрив над главата си.

Познати на клошаря си спомнят, че той мечтаел ако един ден има пари, да купи градската баня в Казанлък и минералните бани в Овощник.