39 жени са настанени в Кризисния център през 2012 година
39 жени са настанени в Кризисния център през 2012 година / Самаряни

25 ноември е Международен ден за борба с насилието, основано на пол. Световната здравна организация разпознава този проблем като основна опасност за здравето на повече от една трета на всички жени във всички общества, всички социални класи, всички континенти. Ужасяващата световна статистика споделя, че близо 35 % от жените поне веднъж в живота си са ставали жертва на насилие от страна на интимния си партньор. За нашата страна цифрите са значително по-високи.

През 2012 година броят на жените, пострадали от домашно насилие и получили консултативна помощ (от психолог, юрист, социален работник и др.) са 45. Тези, които са били настанени в Кризисен център „Самарянска къща" - 39. На горещата телефонна линия за жени и деца, жертви на домашно насилие (042/64 11 11) са постъпили общо 286 обаждания. 10 са заведените съдебни дела по Закона за домашното насилие.

Преобладаващата част от жените, пострадали от насилие и потърсили помощ в Сдружение "Самаряни" са на възраст 18-30 и 30-40 години. Най-често те са били жертва на съпруг, интимен партньор или съжител.

25 ноември поставя старт и на традиционната кампания на Сдружение „Самаряни" за борба с домашното насилие, чиято основна цел е повишаване на чувствителността на обществото към проблема с домашното насилие, както и информиране на гражданите относно възможностите за помощ и подкрепа, които Сдружението оказва на жени и деца, пострадали от насилие.

„Изразявам себе си без насилие. С мен ли си?" е мотото на инициативите, които предвижда неправителствената организация тази година. Снимки в знак на несъгласие с упражняването на насилие в домовете, на работните места, в училищата; запитване към гражданите, което да определи информираността им за възможностите за безвъзмездна помощ и подкрепа на жертви или свидетели на насилие са само малка част от планираните дейности, които предстоят в рамките на следващите 16 дни.

В рамките на кампанията „Изразявам себе си без насилие. С мен ли си?" 16 личности ще разкрият отношението си към проблема с насилието и начините, по които те допринасят за преборването му.