църква свещи
църква свещи / / iStock/Getty Images
Църковно настоятелство "Свети Пантелеймон", село Стоян Заимово, общ. Чирпан продължава да търси финансова помощ за изграждането на православен параклис в местността „Голямата черква“.

Повече от десет години те се опитват да възродят святото място и да построят паркалиса. Мястото е на 1.5 км от селото, където е имало седем черковища и манастири. 

"Голямата черква" е свята кауза, която обедини родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнат  Божията благодат над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчно във времена на безпросветност и духовен упадък, но това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем отговорни за възпитанието на децата ни“, пишат от настоятелството.

За строителството на храма са нужни 30 000 лева. До момента са събрани 12 000 лева, благодарение на ученици и пенсионери, започнали начинанието с вяра и ентусиазъм. 

За наша радост, каузата ни стана национална, подкрепиха ни медии, общественици и хора на изкуството. Но въпреки многогодишните ни усилия, не можем да се справим с набирането на нужните средства. Обръщаме се към вас с надежда, че ще ни помогнете и ще подкрепите това Богоугодно дело. Настоятелството откупи земята за строеж, имаме и план. Моля Ви, помогнете ни“, призоваваЗлатка Колева, Църковно настоятелство "Св. Пантелеймон".

Банкова сметка на Храм Св. Пантелеймон:
BG50UNCR70001523085895