Съдията, който трябваше да разгледа жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвиняемите по разследването срещу криптоплатформата Nexo, си направи отвод, съобщиха от Софийския градски съд.

Причините са публикации в медиите, които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда.

Предстои още днес да бъде определен нов съдия, който да разгледа и да се произнесе по жалбите в закрито съдебно заседание. Те бяха внесени на 20 януари.

Съоснователят на Nexo: Ще съдим България за 1 млрд. долара

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата Nexo. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалват мярката в съда, а другите двама се издирват.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса "Nexo". Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България. 
Константин Костов/ БТА