В Народното събрание се проведе заседание на "Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване  на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Capital.

На заседанието решение не бе прието. Присъстващите представители на Българската народна банка и на министерство на финансите посочиха че дейността на Nexo не е предмет на регулация в България и в Европейския съюз. От министерството посочиха, че по нареждане на прокуратурата НАП проверява фирмата, която е собственик на Nexo.  Ако се открият нарушения, проверката ще премине в ревизия, увериха от МФ. 

Nexo разпространи днес изявление, получено в БТА, с което "приветства всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията". Тя обаче изрази и надежда да бъдат изяснени действията на  българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г., отхвърляйки всички твърдения, че се занимава с потенциално незаконна дейност.

По-рано бе съобщено, че Nevo Capital се е договорила да плати глоби в размер на общо 45 милиона долара, за да отпадне отправеното към компанията обвинение от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че не е регистрирала офертата и продажбата на своя продукт за кредитиране на криптоактиви на дребно - Earn Interest Product (EIP).

Половината от глобата е неустойка, за да бъде прекратено нерегистрираното предложение и продажба на EIP на инвеститори от САЩ. Допълнителни 22,5 милиона долара ще бъдат платени за уреждане на подобни такси към държавните регулаторни органи. 

От постигнатото споразумение става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че нейни клиенти са били ощетени или подведени относно финансовото й състояние. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер, се посочва в позицията.  
Христо Воденов.БТА