Вдигат 4-метров паметник на цар Самуил в центъра на София
Вдигат 4-метров паметник на цар Самуил в центъра на София / снимка: БГНЕС

От следващата седмица 4-метров паметник на цар Самуил ще се издига до базиликата „Света София" в столицата.

Официалната церемония ще бъдe с всички държавни почести, поясни зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. Инициативата на фондация „Българска памет" и Столична община е по повод 1000-годишнината от смъртта на царя. Председателят на организацията Милен Врабевски заяви, че София е единствената европейска столица, в която отсъстват монументи на родни владетели. По думите му предстои да се обяви и конкурс за проект на паметници на Цар Борис I и кан Тервел.

Близо 2 години, след като се заговори за паметник на цар Самуил в София, реализацията му вече е факт. След няколко дни 4-метровата фигура ще бъде поставена върху монолитен, гранитен постамент. По думите на скулптора и създател на монумента Александър Хайтов елементите по фигурата са максимално приближени до представите за реалния образ на царя:

„Като започнете от короната - всичко, което е по оригинала, го има. Надолу са преработени соколите, които са на плащеницата, с която са го намерили в гроба. Мечът е възстановка на стар меч, взет е от историческата литература".

Председателят на фондация „Българска памет" Милен Врабевски, по чиято идея е създаден и паметника на цар Самуил, допълни, че предстои да се изградят и паметници на други видни български владетели, които да бъдат поставени също в столицата:

„Честваме 1150 години от приемането на християнството в България, което смятаме да увековечим с монумент на цар Борис. Следващ етап от реализацията на този наш план е монумент на кан Тервел - спасителят на Европа".

На 8-и юни в присъствието на първите мъже в държавата ще бъде открит паметникът на цар Самуил .