Увеличават охраната на метрото в София
Увеличават охраната на метрото в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Увеличават охраната на метрото в София
55485
Увеличават охраната на метрото в София
  • Увеличават охраната на метрото в София

След атентата на бургаското летище полицията предприема допълнителни мерки за охрана на метрото в столицата. Това съобщи директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

Една от идеите, които се обмислят, е в охраната да бъдат включени и полицейски кучета. Братоев допълни, че в момента се прави обучение на служителите, които ще са ангажирани с втория метродиаметър. Те се запознават с терена, с различните мерки за сигурност и с начините за избягване на евентуални извънредни ситуации. По думите на Братоев такива обучения се правят по няколко пъти годишно.

Софийското метро в момента се наблюдава от над 350 камери, поясни Братоев. „Денонощно работи центъра за видеонаблюдение, където непрекъснато има информация, и се подава информация на полицията всичко това излиза в този център, записва се и се съхранява един месец. След като изтече този месец, автоматично се записва новия период”, обясни той.

След атентата е направен допълнителен инструктаж и по железопътните гари, допълни транспортният министър Ивайло Московски. „Дали трябва генерално да се променя нещо - според мен да, подлежи да се направи анализ. При всички положения ще има вероятно искане за допълнително въвеждане на техника, вероятно увеличаване на периметъра на видеонаблюдение, не само зоната на терминалите, вероятно цялата територия гари, пристанища”, заяви министър Московски.

Московски посочи още, че нови 18 мотриси ще возят гражданите в столичното метро. 12 от тях трябва да дойдат до края на септември, а останалите - до края на ноември. След месец пък ще бъде открита и отсечката на втория метродиаметър, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.