/ БГНЕС
Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите. Това реши Столичният общински съвет /СОС/ на заседанието си днес.  

"Особено в сутрешните часове трафикът често е натоварен, което води до закъснения", посочват вносителите в мотивите към доклада.

"Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на тези, които извършват случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици", е записано в променената наредба. Там е посочено още, че в Столична община се създава и поддържа база данни относно специализираните превози. Базата данни се актуализира ежемесечно и се предоставя на Столична дирекция на вътрешните работи - отдел "Пътна полиция". 

Вносителите изтъкват шест амбициозни цели, които си поставят с приетата промяна - улесняване на придвижването на децата до училище; облекчаване на престоя им в трафика; избягване на закъсненията чрез по-бърз и по-удобен училищен транспорт; гарантиране на безопасността на придвижването и намаляване на рисковите ситуации; популяризиране на училищния транспорт като лесно и удобно средство за пътуване от и до училище, което да доведе до облекчаване на трафика; осигуряване на спокойствие за родителите.

Вносители на доклада са председателят на съвета Георги Георгиев, председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, председателят на транспортната комисия Карлос Контрера, зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев и общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Симеон Колев.
БТА