Съдът решава агресивни ли са кучетата от „Малинова долина“ в София
Съдът решава агресивни ли са кучетата от „Малинова долина“ в София / снимка: Impact Press Group, архив
Съдът решава агресивни ли са кучетата от „Малинова долина“ в София
54249
Съдът решава агресивни ли са кучетата от „Малинова долина“ в София
  • Съдът решава агресивни ли са кучетата от „Малинова долина“ в София

Нови пет бездомни кучета са заловени от "Малинова долина" в София, като те не са били част от глутницата, която в началото на годината нападна и уби проф. Ботьо Тачков. Това съобщи директорът на Екоравновесие д-р Манол Нейков на ежемесечния отчет на предприятието. Той каза, че през май е получен още един сигнал за нахапана жена от кучета, само че във вилна зона Малинова долина, която се намира на около два километра от злощастния инцидент. За изминалия месец са подадени 1023 сигнала от граждани за бездомни кучета в София, като през април са били 1735, отчете още Нейков. 698 от сигналите са подадени по телефона. Екипите на Екоравновесие са заловили 546 кучета през май спрямо 381 през април, като 469 от тях са кастрирани и върнати на място. 8 животни пък са умрели за месец в приюта в Сеславци.

Кучетата, нахапали жената във вилната зона на "Малинова долина", в момента се издирват, обясни още д-р Нейков. Това са няколко кучета, които ги води ром, събиращ отпадъци.

От всички 23 заловени бездомни кучета от Малинова долина, 4 са евтаназирани, а другите 19 са настанени в приюта в Сеславци, каза още д-р Нейков, като отболяза, че те са хранени, ваксинирани и добре гледани. 19-те кучета от глутницата в момента нито могат да се осиновяват, нито да се евтаназират заради обжалвания от няколко НПО в съда, обясни още Нейков.

„Те се водят агресивни по предписание на агенцията по безопасност на храните, което сме изпълнили, но тъй като предписанието е обжалвано в административния съд, изчекваме решението дали е валидно предписанието", каза шефът на „Екоравновесие".

Той каза, че дни преди да бъде подадени жалбата е имало идея да се издаде ново предписание, че 19те кучета не са агресивни по отделно и така или иначе е нямало да бъдат приспани. С една трета по-малко са сигналите за ухапвания през месец май, спрямо април, когато са били 39. Това отчете още д-р Манол Нейков и каза, че за изминалия месец от приюта в Сеславци са осиновени 30 кучета. Не се допуска вече един човек да се грижи за десетки кучета, както беше преди, уточни той. Нейков отчете, че има по-голям брой осиновявания в България чрез представители на чужди неправителствени организации, най-вече австрийски, като четириногите се изпращат в Австрия и Германия.

Нейков алармира за една НПО, която непрекъснато изпраща фалшиви сигнали за нарушения в „Екоравновесие", което пречи на работата на предприятието. Сред сигналите, които е подала са за служител в предприятието в недобро психическо състояние. „Има една неправителствена организация, започва с „д". От сутрин до вечер подава сигнали до БАБХ, въпреки че някои нейни представители са за психиатрията", каза шефът на общинското дружество.

Нейков каза, че е провел личен разговор с ръководителката на организацията и я е поканил да работи в Екоравновесие, но тя е отказала с аргумента, че ‘не за това е учила'. 158 кучета са заловени в ромските квартали, от които 140 са върнати на място, отчете още д-р Нейков. Кампанията за кастрация на кучетата в ромските квартали продължава вече месец. Като приключи ще започнат да се ловят животните от рисковите места на града, като изоставените строежи, гаражи и други.

От първи юни броят на ловните екипи е увеличен на седем, каза още д-р Нейков. Въвежда се и нов софтуер за управление на процесите в предприятието, с цел да се улесни обработването на сигналите от гражданите и разпределението им по екипи ще става по-бързо. Системата
сега се тества и ще заработи от първи юли. В рамките на изминалия месец министерството на отбраната е дарило 4 автомобила за нуждите на предприятието, каза още той. През май е бил назначен още един ветеринарен лекар и още един гледач за работа в Екоравновесие. Обособени са и специални места за разходка на кучетата в приюта в Сеславци.

Обявена е и обществената поръчка за строежа на новия приют от отворен тип за хиляда кучета в Горни Богоров, като се очаква той да е готов през тази година, стана ясно още днес. Предстои и изготвянето на нова Наредба за овладяване на популацията на бездомните кучета в София. 63 хил.лв. са похарчени за май от Екоравновесие, от тях близо 38 хил. са материални разходи, 17 хил.лв. са за консумативи в кастрационните центрове, които се поддържат от НПО. 21,6 хил. лв. са дадени за заплати, отчете още д-р Манол Нейков.