/ Thinkstock/Getty Images
Административният съд на София-град обяви за нищожно издаденото от главния архитект на район "Лозенец" разрешение за строеж за частично надстрояване на конгресния център на хотел "Маринела", съобщиха от прокуратурата.

Строителството в хотел "Маринела София" продължава

От решението на съда, става ясно че архитектът на район "Лозенец" не е имал правомощията да издаде атакуваното разрешение и да одобри строителните книжа на строеж от втора категория, какъвто обект се явява хотел "Маринела".

От представените от фирмата документи пред главния архитект, "Маринела" е представена като сграда от четвърта категория. Факт, който не отговаря на истината, тъй като на базата на тези документи част от сградата бива отделена и е представена не като цял хотелски комплекс, а като надстрояване на едноетажна нежилищна сграда - казино.

Архитекти настояват бившият японски хотел да бъде обявен за културна ценност

По този начин се разглежда само част от "Маринела", така че да отговаря на изискванията, които са компетентност на един районен архитект. В действителност според съда става въпрос за една сграда и по този начин хотелският комплекс попада под втора категория и не е от правомощията на архитекта на район "Лозенец" да издаде разрешително за строеж.
 
БТА