Столичният „Метрополитен“ изгражда допълнително стъпало с рампа на няколко станции на подземната железвица, за да предотврати бъдещи наводнения на станциите. Това каза директорът на дружеството инж. Стоян Братоев и добави, че този похват се използва и във Варшава.

„Когато беше пороят, на 6 юли, на няколко съществуващите метростанции водата излезе извън пътните платна и тръгна по тротоарите и през стълбите влезе в метростанциите. Ние направихме един анализ кое е необходимо - дали да оставим водата да може да влиза и да прави поразии, дори с риск в някои случаи да спрем движението или да направим нещо, което да ограничи достъпа на вода. Преценихме да повдигнем с едно стъпало над тротоарите“, обясни той.

БГНЕС

Директорът уточни, че дейностите се извършват на етапи, защото не могат да затворят метростанциите. Такива допълнителни стъпала се изграждат на „НДК“ на два входа и на три входа на метростанция „Европейски съюз“. Братоев каза, че такива задигания има и на новите станции, но те са били направени по време на строителството им.

Попитан дали проблемът е можел да се изпълни по друг начин, например чрез изграждането на линеен отводнител, инж. Братоев коментира, че е добавка, която може да помогне, но той не може да реши изцяло задачата.

„На НДК при изхода с двата ескалатора има линеен отводнител, който е широк и дълбок 40 см. При големия порой водата прескочи през него и пак влезе. Той помага, но не във всеки случай. Най-сигурното е нивото на водата да остане под нивото на стъбите. Стъпалото е високо 15 см“, каза директорът.

БГНЕС

Той обяви също така, че другата седмица ще бъдат пуснати 8 станции от третия лъч от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“. Пускът е забавен с два месеца заради пандемията, заради която екипите на „Сименс“ са били изтеглени от страната ни. Спазени са сроковете на строителството, което е приключило на 5 ноември,а след това „Сименс“ са имали 8 месеца, за да монтират и тестват системите.

Директорът на „Метрополитен“ обясни, че участъкът до „Овча купел“ е построен изцяло. строително е завършен изцяло.

„Предстои от септември системите ще започнат да се тестват. Миналата седмица пуснахме пробен влак в участъка, за да може да урегулираме контактната мрежа. От октомври ще започнат да вървят комплексните изпитания“, уточни той и коментира, че и тук може да има закъснение, но то няма да е повече от един или два месеца. 
БГНЕС