Специализирана полицейска операция по безопасност на движението се проведе на автомагистрала “Хемус”, край пътен възел „Белокопитово“.
 

акция Хемус
БТА


Водачите на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси бяха проверявани на отбивката за моторни превозни средства в този участък на автомагистралата. С полицаите са били и служители на „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите и служители на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които също са извършвали проверки.

"Целта на тази проверка е да се въздейства върху водачите, а акцентът е да не се управляват превозни средства под въздействие на алкохол и наркотични вещества", каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Столичната дирекция за вътрешни работи комисар Златко Златанов.

Избран е сравнително нов и натоварен участък на автомагистрала “Хемус", където да бъдат извършени проверките. "Целта бе да обхванем по-голям брой водачи и на леки, и на товарни автомобили", уточни главен инспектор Веселин Георгиев - началник на сектор “Пътна полиция" в Областната дирекция на МВР в Шумен.
 

акция Хемус
БТА

Проверката продължи три часа, а едно от най-често срещаното нарушение се оказа неизползване на обезопасителен колан, посочи още Златанов. Комисарят даде пример и за два случая на използвано затъмняващо фолио на предните два прозореца на автомобила. "Водачите бяха благосклонни да си свалят фолиото и затова не сме взели отношение по административен ред към тях", уточни той.
Станимир Савов/БТА