София е готова за зимата
София е готова за зимата / снимка: БГНЕС
София е готова за зимата
67569
София е готова за зимата
  • София е готова за зимата

Снегопочистващите фирми на територията на София разполагат с необходимата техника и Столична община е подготвена да се справи със зимните условия тази година. Това е установила проверка на фирмите за снегопочистване, която е в ход от вчера и трябва да приключи в сряда, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Общо 10 са фирмите, които ще чистят общинските пътища през идната зима.

Проверката е установила, че снегопочистващите фирми имат необходимата техника и са снабдени със съответните съоръжения за GPS системата, обясни Фандъкова. „Проверените до този момент фирми имат наличната техника. Всички те са длъжни по договор да имат определен брой машини и определено количество соли, както и готовност за сключване на допълнителни договори и снабдяване с допълнителна техника, ако се наложи“, каза градоначалникът.

18 800 000 лева е струвало снегопочистването на София миналата зима. Заради благоприятните атмосферни условия обаче общината е успяла да задели половината от тях. По думите на кметицата финансов ресурс за тази зима има. „Фирмите са длъжни при прогноза за наближаващ обилен снеговалеж да разположат на съответните 72 точки, така че трафикът в столицата да не пречи за придвижването на техниката“, напомни тя. По думите й сега трябва да се насочат усилия към няколко допълнителни точки, които са близо до големите строителни обекти на територията на общината – в Дружба, Младост, на Семинарията.

Общо 185 са снегопочивстващите машини, с които разполагат всички 10 фирми, които имат договор със Столична община. 157 от тях са снегорини. Според направената проверка всяка фирма разполага с резерв от няколко машини в случай на нужда.