/ снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Ще преместят ли Националния стадион в полето край
94890
Ще преместят ли Националния стадион в полето край
  • Ще преместят ли Националния стадион в полето край
Националният стадион може да се премести в полето между столичните квартали "Люлин" и "Обеля". Освен метростанция, американската компания, която плаща половината от стойността на метро спирката, ще прави жилищен комплекс, училище, болница и църква.
 
Главният архитект на София Здравко Здравков видя възможност да обособяване на държавно спортно съоръжение и така футболните мероприятия да се изместят от центъра в периферията на столицата.
 
Изграждат нова метростанция в София

На днешното си заседание Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на метростанция между "Люлин" и "Обеля". Тя ще бъде факт през 2020 г. Според главния архитект Здравко Здравков мястото е подходящо и за стадион.

"Там се предвижда изграждане на жилищен комплекс, разговаряхме и с инвеститорите защо да не се търси място и за стадион на това място. Виждате, че привличането на инвестициите става с метро", обясни той.
 
За това, че националният стадион може да се измести от центъра на София, заговори и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. "От своето местоположение и тази транспортна обезпеченост главният архитект вижда в това място евентуалната възможност за изграждането на национален стадион. Той отдавна има идея за нациопнален стадион, който да е извън централните градски части", поясни Зарков. 
 
От "Московска" отдавна търсят терен за преместването на стадиона в периферията на града, каквато била европейската практика.