Вдигнал съм жълт картон на Центъра за градска мобилност, обяви още Георгиев
Вдигнал съм жълт картон на ръководството на Центъра за градска мобилност, от които очаквам в спешен порядък да си влязат в ролята и всички дефекти на системата за електронно таксуване в градския транспорт да бъдат отстранени своевременно. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Депутат: Валидаторите в метрото са руски, а камерите за наблюдение - от Китай

По думите му въвеждането на нещо ново винаги води до неудобство, въпросът обаче е това да не става за сметка на сигурността на пътуванията.

"Това, от което аз съм изключително недоволен, е изпълнението на доброто решение на Столичния общински съвет от страна на Центъра за градска мобилност. Лично аз съм поставил задача на ръководството на ЦГМ, които днес бяха при мен на оперативка, достатъчно рано, понеже още през лятото приехме тази тарифна политика, да започне разяснителна кампания за софиянци какво и как ще се промени. Това не се случи", заяви председателят на СОС.

Новите правила в столичния градски транспорт: Омбудсманът алармира за голям брой жалби

Георги Георгиев ще предложи на СОС да отпадне глобата при липса на валидация. "Надявам се в края на февруари да бъде прието", заяви той.

„Това няма да попречи на статистиката, няма да бъде в толкова добър и пълен обем, разбира се, но системата, която е изградена- с камерите за наблюдение, с възможностите за контрол на трафика, дават достатъчно други данни. Накратко, не искам да причинявам неудобство на столичаните, за да улеснявам ЦГМ", заяви още той.

По отношение на картата за една линия Георгиев обясни, че в СОС има 61 души, с комитети и комисии, които работят по определен въпрос. „В ръцете си държа подписите на експерти-съветници по транспортните теми от всички политически групи в СОС, включително подписа на колегата Бонев, който е забравил сякаш, че е подкрепил да отпаднат картите за една линия. Аз много уважавам мнението на експертите, затова в един колективен орган е много важно да търсим диалог и да се вслушваме в по-подготвените от нас. Виждаме обаче, че в момента има недоволство на гражданите и вместо да бъдат улеснени, те срещат трудност в това да закупят или да бъдат стимулирани, чрез липсата на избор, да купят годишна карта. Това предстои да бъде обсъдено, начело с тези колеги, като се запознаят с твърденията на хората от ЦГМ и да се решат дали ще се променя нещо", коментира още Георгиев, след което обясни, че се води яростна битка с ПП да не се вдигат цените на билетите. „Помните на какво бяхме подложени, включително получихме писмо от МФ с предложение да вдигнем цените на билетите, за да се справим с вдигането на цените на горивата с 300%, но това не бива да се отразява на българските граждани. Аз ще си поговоря внимателно с всички колеги, имаме вносители от ГЕРБ, БСП, Патриоти за София и колегата Бонев, за да чуем и да видим дали наистина това сега е най-доброто решение, според мен не трябва да се пипат цените на документите за пътуване", обясни още той, след което добави, че ако е на мястото на ЦГМ ги предложил трупането на точки при всяка валидация, което да доведе до отстъпки при цените на пътуване.

Георгиев уточни, че системата за таксуване работи успешно, и че 6 млн. пътувания са платени с дигитални билети през изминалата 1 година.

БГНЕ, София Господинова/БТА