В столичния градски транспорт има китайски камери за наблюдение, като избраният производител има история с уязвимости. В метрото пък са сложени валидатори, произведени в Русия.
Как валидаторите в градския транспорт точат пари от виртуалните ни портфейли

Това предупреди бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ДБ Божидар Божанов в "Туитър".

"Питам дали са направили проверки и препоръки в столичния градски транспорт и дали тези препоръки са били отразени. Транспортът е част от стратегическите дейности по Постановление 181 на Министерския съвет и ДАНС следва да имат актуален поглед върху него", пише още Божанков.
   
Темата с новото таксуване в столичния градски транспорт е особено актуална, след като бе осветлен нов проблем с електронната система за билетите в столичния градски транспорт, съобщи NOVA. По сигнал на пътуващите валидаторите източват суми от електронните портфейли (виртуални карти), инсталирани в мобилните им устройства.

В същото време омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което алармира за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване в градския транспорт, в сила от 1 януари т.г.

Новите правила в столичния градски транспорт: Омбудсманът алармира за голям брой жалби

В сигналите си до националния обществен защитник столичани протестират и остро възразяват срещу промените, които се отнасят до вида на превозните документи, изискването за тяхната задължителна валидация като условие за редовен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга чрез отпадане на някои икономически изгодни превозни документи.