избори бюлетини
избори бюлетини / БГНЕС
В другите райони на столицата се очаква в неделя да има балотажи
Във всички райони на столицата ще има балотаж за районен кмет, освен в Банкя. Това сочат предварителните резултати от ЦИК, при обработени 47,99% от протоколите.

В Банкя кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков печели с 63,05%. Вторият след него е независимият кандидат Иво Пиперов с 12,33%.

В другите райони на столицата ще има балотажи, като на първи тур повече подкрепа са получили кандидатите на коалицията ГЕРБ-СДС. Изключение правят само община Средец и Панчарево, където най-много гласове са събрали съответно Трайчо Трайков от "Демократична България" и независимият Николай Гюров.

Трайчо Трайков е събрал в Средец 37.58%, а опонентът му от ГЕРБ Любомир Ковачев - 30,61%. Димитър Сичанов от ГЕРБ е получил 33,22% в Панчарево, а Николай Гюоров с около 5% повече - 38,49%.

В останалите райони ГЕРБ ще мери сили или с кандидатите на "Демократична България", или с тези на БСП. Само в два района - Младост и Красна поляна, управляващите ще се изправят на балотажа срещу независими кандидати.

ОИК в "Арена Армеец": Почти всяка СИК има по един сгрешен протокол


В район Искър почти сигурно е, че кандидатът на ГЕРБ Ивайло Цеков ще се яви на балотаж с кандидата на БСП за България Борис Цветков. При 47,99% обработени протоколи Цеков получава 34.56% срещу  27.19% за Цветков.

В район Подуяне настоящият кмет Ева Митова /ГЕРБ/ също отива на балотаж с кандидата на БСП за България Веселин Жечев. Митова печели 39.37% срещу 17,11% от вота за Жечев.

В Лозенец настоящият кмет Любомир Деков, който е от ГЕРБ и се бори за трети мандат, отива на балотаж с кандидата на Демократична България Константин Павлов. Гласовете на жителите на района се разпределят по следния начин: 31.58% за Дреков, и 28.90% за Павлов.

Безспорно от всички столични райони най-интересна е битката за район Младост, където кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева отива на балотаж с независимия кандидат Стефан Стефанов. Тя получава 28.43%, срещу 17,33% за Стефанов. Кандидатът на Християндемократическата партия Биляна Петрова получава 8.34%.

В район Витоша настоящият кмет отива на балотаж с кандидата на Демократична България. Теодор Петков от ГЕРБ е получил 42,54% срещу 18,34% за Христо Вълчанов от ДБ.

На косъм от балотаж остава настоящият кмет на район Нови искър Даниела Райчева от ГЕРБ, която получава 48.22% срещу 16,47% за основния й конкурент Владислав Владимиров от местната коалиция Движение България на гражданите.

В Красна поляна настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Чакъров получава 39,59% срещу независимия Георги Миланов 17,58%.

Във Възраждане досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ Савина Савова е с водещ резултат 39.22% срещу Васил Кънев от Демократична България 19.64%. 

Почти 100% обработени изборни протоколи в страната към 15:40, само София се бави

Район Оборище със сигурност ще има нов кмет, след като досегашният кмет Васил Цолов остава едва на трето място в изборната битка. На балотаж за кметския стол отиват кандидатът на ГЕРБ Петър Митев, спечелил 31.75%, и кандидатът на Демократична България Николай Александров с 28%.

В Сердика досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ Тодор Кръстев печели 37.89%, като отива на балотаж срещу Янко Янков от БСП за България, който е завоювал 17.81%.

И в Люлин битката на балотажа ще бъде между кандидатите на БСП за България и ГЕРБ. Досегашният кмет Милко Младенов от ГЕРБ получава подкрепата на 36,77%, срещу 22,70% за Мая Александрова.

В Илинден досегашният кмет също отива на балотаж, отново с кандидата на БСП за България. Гласовете на вчерашния вот се разпределят съответно 38,48% за Иван Божилов от ГЕРБ и 22,80% за Георги Томов от левицата.

В район Надежда досегашният кмет Димитър Димов от ГЕРБ отива на балотаж с кандидата на БСП за България Стоян Цветков. Димов е получил подкрепа 40,65% срещу 19,30% за Цветков.

Над 3 000 невалидни бюлетини в Смолян, преференции изиграха лоша шега на много кандидати

В Красно село досегашният кмет и бивш реформатор Христо Апостолов, сега подкрепен от ГЕРБ, получава 33,41%, срещу Росина Станиславова от Демократична България, която има 21,88%. Кандидатът на БСП за България Николай Николов също има сходен резултат 20.39%.

В Слатина битката също ще бъде решена на балотаж, след като досегашният кмет Наталия Стоянова от ГЕРБ получава 35.96%, а основният й опонент Георги Илиев от Демократична България – 21,18%/.

За район Овча купел на балотаж вероятно ще отидат Ангел Стефанов от "Демократична България" с 22,51% и Христина Семерджиева от ГЕРБ с 30.12%.

В Триадица резултатите на двамата основни кандидати в битката са много близки – кандидатът на ГЕРБ Николай Терзиев получава 30,48% срещу 27,58% за опонента му от Демократична България Димитър Божилов.

Район Изгрев за първи път може да се сдобие с кмет от левицата, след като кандидатът на БСП за България Делян Георгиев печели първото място с 28.61% срещу Филип Стоименов от Демократична България с 25,67%. Досегашният кмет Цветомир Жеков, издигнат и подкрепен от ГЕРБ, получава третото място.

И във Връбница кметското място ще бъде решено след балотаж между досегашния кмет Младен Младенов от ГЕРБ, който до момента печели 36,32% срещу кандидата на БСП Владимир Петров, който има 21,39%.

В район Студентски също се очертава балотаж - кандидатът на ГЕРБ Димитър Дилчев събира 34,43% срещу петко Горанов от "Демократична България" с 21,98%.

Впечатление прави и че във всички райони много хора са избрали да не дадат гласа си за някой от предложените кандидати, а да посочат квадратчето "Не подкрепям никого". Около 10% от гласуващите са предпочели този вариант.