/ DarikNews.bg
Приети са документите от 1150 секции, до няколко часа процесът ще бъде финализиран, надява се председателят на комисията Полина Витанова
Предаването на протоколите от секционните избирателни комисии върви нормално. Това обяви председателката на ОИК-София Полина Витанова.

Към момента са приети протоколите от 1150 секции от общо 1613 в София.

"Ако вървят така нещата, в рамките на до пет часа най-много ще сме приключили с последната секционна избирателна комисия. После обаче ще ни трябва доста време, докато обобщим резултата, сканираме всички протоколи, попълним и установим резултата в нашия протокол и го предадем в ЦИК", обясни Витанова.

Обобщени данни за резултатите от местния вот в страната към 11:20 часа

Тя добави и че при обработени около 40% от протоколите се очаква да има балотаж за всички районни кметове в София.

Само в Нови Искър и "Надежда" имало кандидати, които се доближават до 50-те процента и могат да бъдат избрани на първи тур.
 

Арена Армеец
DarikNews.bg


Като основна причина за забавянето на протоколите Витанова посочи грешките в тях. Тя уточни, че почти при всяка секция един от протоколите е сгрешен, но има и секции, в които всичко е попълнено вярно.

Времето за предаването на протоколите от една средно голяма секционна избирателна комисия, при положение, че са попълнени вярно, е около 30-40 минути, обясни ориентировъчно Витанова пред DarikNews.bg.

Трима души припаднаха в Арена Армеец (ВИДЕО)

Тя уточни и че освен трите случая на хора, на които им е прилошало, не е имало други инциденти в процеса на приемането на книжата.

Витанова коментира и че повечето членове на секционните избирателни комисии са били доволни от организацията. Възползвали ли са се и от заниманията, които тази година бяха осигурени за чакащите - игри като „Не се сърди, човече”, карти, табла, както и гледане на български филми.

Полина Витанова обобщи, че болшинството от хората са доволни, но имало и такива, които не са, защото чакането е дълго.
 

Арена Армеец
DarikNews.bg


Балотажи във всички райони в София

В коментар за DarikNews.bg някои от членовете на секционните избирателни комисии разказаха как е минал процесът.

"За нас беше много добре, обслужиха ни много добре. Чакаме от 02.00 часа. Стараят се да има орагнизация. Когато имаме грешки, става бавно, но това зависи и от нас. Минахме бързо при готини хора. С усмивки и весели си тръгваме, въпреки че не сме си лягали."

Други пък също се съгласиха, че всичко е било нормално, но може да се желае и повече.

"От 2,25 ч. сме тука. Имаше осигурени храни, напитки. В Арена "Армеец" ми е за първи път, но според мен винаги може да е по-добре."

Имаше и такива, които бяха разочаровани от организацията.

"Просто беше ужасно, недоволни сме."