Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”
Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци” / снимка: БГНЕС, архив
Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”
80557
Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”
  • Ромско семейство отиде при протестиращите в „Орландовци”

За поредна вечер жителите на столичния квартал „Орландовци" излязоха на протест. Около 20.00 часа едва 30-40 души се бяха събрали на улица „Мара Бунева" в квартала. Хората разговаряха спокойно помежду си.

По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие, представители на жандармерията, както и конна полиция.

След 21.00 часа протестиращите се увеличиха. За поредна вечер те блокира движението по улиците „Мара Бунева" и „Железопътна". Те поискаха да стигнат до циганската махала, но жива верига от полицаи и три камиона ги спря.

Ромско семейство с малко дете дойде в едно от заведенията, около което през последните дни се заформяше протестът. Хората обясниха, че не се страхуват. Подчертаха, че не са дошли да провокират напрежение.

„Крайно време е да се появи някой от нас и да покажем, че не е нужно да се притесняваме. Тук, в квартала, всички се познаваме и уважаваме", заяви младият мъж.

Семейството обясни, че е било изненадано от острата обществена реакция в квартала, тъй като сбивания между младежи, като това в събота, което отключи напрежението, ставали постоянно. Освен това те попитаха защо протестът е срещу ромите в „Орландовци", след като местните младежи в събота са се сбили с роми от квартал „Бенковски".

Според младото семейство някой плаща на провокатори, които да разпалват етнически конфликти в „Орландовци".

Семейството съвсем спокойно разговаря и със събралите се младежи, които стоят в основата на протестите през последните няколко дни.

Протестът премина спокойно. Около 22.30 часа протестиращите се разотидоха по домовете си, а движението в района бе възстановено.

МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в „Орландовци"

Жителите на „Орландовци" протестират срещу престъпността в квартала и част от ромското население.

Роми и българи от „Орландовци" твърдят, че проблемите в квартала са предизвикани от пришълци. Хората от малцинствата, които от поколения съжителстват мирно с българското население в квартала, се оплакаха от новозаселилите се в последните няколко години цигани. По думите им те са дошли от провинцията и са издигнали десетки незаконни бараки.

Кражбите и конфликтите в последните месеци обаче ескалирали.

Жителите на „Орландовци" няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми.