МВР проверява полицайка за расистко изказване на протеста в „Орландовци”
МВР проверява полицайка за расистко изказване на протеста в „Орландовци” / снимка: БГНЕС, архив
МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в „Орландовци”
80528
МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в „Орландовци”
  • МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в „Орландовци”

МВР извършва дисциплинарна проверка за възможни расистки изказвания от страна на полицаи, охранявали протестите в столичния квартал „Орландовци”, съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова.

Повод за думите й стана снимка на бившия журналист и настоящ полицай Анна Витанова, направена по време на протестите. Снимката беше разпространена в социалните мрежи, а един от коментарите на полицайката под нея гласи: „Ако си хванал повечко тен... гориш”.

Коментари на полицайка за „Орландовци” разпалиха социалните мрежи

Заради снимката на полицай Анна Витанова, придружена със статус “Да ни развържат ръцете”, МВР проверява, дали по време на снимането и публикуването служителката е била на работа. Ако това бъде доказано, Витанова може да понесе отговорност за неспазване на Етичния кодекс и уронване на престижа на министерството.

„При последните събития в „Орландовци”, и преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо от това в кой квартал, махала или населено място живее. Така е и по отношение на служителите в МВР. Ако има недопустими действия, по същия начин прилагаме закона”, увери министър Румяна Бъчварова.

Премиерът Борисов призова да бъдем внимателни в играта с етническия огън

Бъчварова не изключи съществуването на връзка между напрежението в „Орландовци” и предстоящите местни избори, но не пожела да отговори на въпроса „Кой си играе с огъня”.

„Не мога да кажа конкретно, не мога да кажа име, но фактът, че има един наш стил на организация, че има хора, които в един или друг случай се включват в тези прояви, означава, че има нещо, което стои извън конкретните случаи. Надявам се да го разберем”, посочи Бъчварова.

Вътрешният министър допълни, че към момента полицията прави проверки и в други райони на София, но според нея не трябва да се прекалява с полицейското присъствие.