Две емблематични места в София сменят имената си в знак на солидарност с Украйна. Това решиха общинските съветници на заседанието си днес. 

Пространството пред посолството на Руската федерация ще носи името „Героите на Украйна“.  Предложението на общинските съветници от ГЕРБ-СДС беше прието с 32 гласа "ЗА" и 16 "против". 

Карето между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. Предложението бе гласувано с 33 гласа "ЗА", 12 "против" и двама "въздържали се". 

До момента и двете пространства бяха безименни

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“. 

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната.

„Време е София да демонстрира своята подкрепа към онези граждани на Русия, които мечтаят и се борят за свобода и демокрация в собствената си страна и заплащат за това с живота си“, се казва в доклада.  

Припомняме, че имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна". 

На заседанието си съветниците решиха още знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община редом до българското.

От БСП се обявиха против предложенията за именуване на пространства. "Новосформираната коалиция в СОС между управляващите от ГЕРБ-СДС и представящите се за опозиция от Демократична България днес дадоха пример за погазване на Наредбите на Столична община". Този коментар направи председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

"Време е всички да си дадем сметка, че нямаме право да подхождаме конюнктурно, според конкретния исторически момент при взимането на решения за София", каза Иван Таков. И определи като "много опасен прецедент приетите доклади от новосформираната тройна коалиция в Столичния общински съвет между управляващите от ГЕРБ-СДС и Демократична България".

Иван Таков добави, че за добро или за лошо, българската история е много сложна. "Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди, квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура", предупреди той. И допълни: "Никой вече не се съмнява, мисля, че оттук-нататък ще живеем в много бурни и динамични времена, които ще ни поставят пред такива, а и все по-сериозни изпитания. Всеки път ли ще променяме имена на улици, ще измисляме и именуваме на "модерните герои" на времето квартали и градове".