Ремонтират през лятото училища и детски градини, пострадали при труса
Ремонтират през лятото училища и детски градини, пострадали при труса / снимка: БГНЕС, архив
Ремонтират през лятото училища и детски градини, пострадали при труса
54615
Ремонтират през лятото училища и детски градини, пострадали при труса
  • Ремонтират през лятото училища и детски градини, пострадали при труса

Осем сгради на училища и детски градини в София ще бъдат укрепени през лятото, заради щетите от земетресението на 22 май. Това съобщи зам.-кметът Ирина Савина, след като инспектира ремонта на детска градина в кв. "Свобода", район Надежда.

Освен тях през ваканцията ще се ремонтират още 51 сгради, допълни зам.-кметът, като всички ремонти ще струват 6 млн. лв. На 20 сгради на общински училища и градини пък се поставят гръмоотводи през тази година, каза още Савина. Мълниезащита се поставя на всички сгради ново строителство, както и на тези, чиито покриви се ремонтират.

От тези 59 сгради, които ще бъдат ремонтирани, 36 са училища и 23 са детски градини. Ще бъде направена топлоизолация и хидроизолация на покриви, подмяна на дограми, топлоизолация на външни стени, подмяна на инсталации и на абонатни станции. "Около 16 млн. лв. имаме в бюджета, които са в капиталовата програма на Столична община", поясни Ирина Савина

От края на миналата година се работи по 7 сгради на детски градини, като вече има открити 2 нови в Люлин и Волуяк. "До края на годината предстои да открием пет нови сгради в различни райони на София - Долни Богров, Оборище, Младост, Илинден", обясни Савина.

През следващите месеци трябва да започне строителството и на още 5 нови детски градини в Гърдова глава, ВЕЦ-Симеоново в Лозенец, преустройство на боянското училище в детска градина.

До началото на учебната година би трябвало да приключи строежът на новата сграда към 171-ва детска градина "Свобода" в район "Надежда", обясни Савина по време на проверката на ремонта там. Детската градина е предназначена за 4 групи - две яслени и две градински. Срокът за изпълнение е 15 месеца, а инвестицията е 1,8 млн. лв. Към момента е завършен грубият строеж. Изпълняват се подови настилки в помещения и довършителни строително-монтажни работи. Предстои изпълнение на външни връзки по ел. и ВиК инсталации, вертикална планировка, озеленяване и детски площадки. Приемът е завършен след проведено извънредно класиране, като всичко е приключило в срок, допълни директорът на градината Диана Русинова.