/ БГНЕС, архив
До края на годината ще има референдум в София. Гражданите ще бъда питани -  искат ли междублоковото пространство да стане част от етажната собственост и да се ограничи ли автомобилното движение в центъра на столицата. Това коментира пред  „Дарик” общинският съветник Симеон Славчев, който е един от инициаторите на новото допитване. По думите му има съгласие сред политическите формации в местния парламент за провеждането на референдум и в момента се „изглаждат” формулировките на въпросите, по които столичани ще дадат своето мнение.

Окончателно: Референдум за забрана на строителството в „Младост” няма да има
 
Само няколко дни, след като Столичният общински съвет окончателно спря провеждането на референдум в квартал „Младост”, същият вече подготвя ново допитване, като този път то ще е за цяла София. Един от организаторите му Симеон Славчев от Група „Пет” в местния парламент посочи, че така ще се въведат еднакви решения за града, а не на парчета, както искаше районната администрация от „Младост”.

Жители на "Младост" излязоха на протест пред Столична община
 
"Целта и идеята е Столичният общински съвет да предизвика такъв референдум, който да се отнася за един от основните проблеми на цялата Столична община. Тоест да не е за конкретен проблем на район "Младост" или някой от другите райони, а за цяла София. Едно от моите предложения беше да се върне собствеността на собствениците на етажна собственост на земята в междублоковото пространство. Тоест единият въпрос ще е "Искате ли междублоковото пространство да бъде на етажната собственост?" Ако се приеме, че това пространство е на етажната собственост, там няма да може да се строи по никакъв начин. Защото собствениците, първо ще могат да правят само няколко неща - зелена площ, спортна или детска площадка. Няма да имат право да правят паркинги, няма да имат право да застрояват, няма да имат право на търговска или друга стопанска дейност", посочи Славчев.

Започва ремонт по столичния булевард "Дондуков"
 
"Вторият въпрос може да бъде свързан с опазването на околната среда. Да се ограничат и автомобилите. Да има зони в София, в идеалния център, където да не могат да влизат автомобили", каза още той.
 
Според Славчев до края на лятото преговорите могат да приключат и есента да се проведе допитването.