СОС
СОС / БГНЕС
Окончателно -  референдум за забрана на строителството в столичния квартал „Младостняма да има. Столичният общински съвет отхвърли предложението на инициативния комитет „За зелен Младост” отново с мотива, че въпросите в допитването са незаконосъобразни. Общинарите, обаче обещаха, че лично те ще инициират компетентно обществено допитване. Районният кмет Десислава Иванчева вече категорично, заяви, че ще съди Столична община и рано или късно референдумът ще се проведе. Тя обаче пророкува, че до края на годината близо 1500 жители на квартала ще преминат в отвъдното.

Жители на "Младост" излязоха на протест пред Столична община

След дълги дебати, местният парламент в София окончателно отхвърли провеждането на референдум в „Младост”. общинските съветници отново излязоха с мотива, че така зададените въпроси за пълна забрана за строеж в района са опасни и дори извън закона. Симеон Славчев от група пет пък обеща, че ще помислят за провеждането на законосъобразно допитване.
 
"Един истински референдум, който Столичният общински съвет ще инициира, ще зададе модела, по който трябва да се случва пряката демокрация, и до края на годината ще обсъдим въпросите, които трябва за бъдат зададени. След като се обединим около тях и се направи обществено обсъждане, ще инициираме такъв референдум", посочи Славчев.

Решават окончателно за референдума в столичния квартал "Младост"
 
Кметът на "Младост" Десислава Иванчева отново заговори за съд:
 
"Първо, ще заведем дело в съда за бройките. Според нас са под 90 000 гражданите, които ще се зачитат за местния референдум. Другото, което е, че ще обжалваме решението, което се взе тук".

Комисии отхвърлиха искането за референдум в столичния квартал "Младост"

Иванчева обяви, че ще събира подписи за ново допитване. За съжаление, районният кмет видя негативна тенденция за жителите на „Младост”.
 
"Презастрояването води до замърсяване. Колко струва един човешки живот? Изчислили сме, че 1451 човека в "Младост" ще умрат до края на годината", каза Иванчева.