Предлагат намаление на туристически данък в София
Предлагат намаление на туристически данък в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

По-нисък туристически данък да плаща бизнесът в София догодина, предлага зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

В началото на годината от Столичната община въведоха туристически данък, с цени между 0,60 лв. и 3 лв. за нощувка, в зависимост от категорията звезди на туристическия обект. В доклада, качен на уебстраницата на СОС, се предлага данъкът да бъде между 0,40 лв. и 1.20 лв. на нощувка, в зависимост от категорията.

В Столичната община обаче непрекъснато постъпват сигнали, свързани с високия размер на туристическия данък и невъзможността за заплащането му в условията на икономическа криза. Това се посочва в доклад на Николай Стойнев, като решението по него вероятно ще залегне в проектобюджета на София за 2012 г. За да се реализира предложението ще се наложи да бъдат приети измененията в Наредбата за местните данъци и такси.

С приемането на предложението се очаква увеличение на събираемостта на туристическия данък в София до нивата, постигнати през предходни периоди. Ще се увеличи и размера на общата парична маса, постъпваща в общинския бюджет. Това се посочва още в доклада на Николай Стойнев.