Паметник на Роналд Рейгън ще посреща посетителите в Южния парк
Паметник на Роналд Рейгън ще посреща посетителите в Южния парк / Sofia Photo Agency, архив
Паметник на Роналд Рейгън ще посреща в Южния парк
85643
Паметник на Роналд Рейгън ще посреща в Южния парк
Паметник на Роналд Рейгън ще посреща в Южния парк
  • Паметник на Роналд Рейгън ще посреща в Южния парк
  • Паметник на Роналд Рейгън ще посреща в Южния парк

Паметник на американския президент Роналд Рейгън ще бъде издигнат на входа на Южния парк в София.

Пред  Дарик Константин Арабаджиев, председател на гражданска инициатива за създаването на монумента и  зам.-председател на Комисията за защита на потребителите заяви, че през септември ще бъде монтиран паметника.

В момента тече конкурс за избор на изпълнител, а на 22 април ще стане ясно и кой е печелившият проект. За изпълнението и монтажа са предвидени близо 30 000 лева, събрани от дарения.

Американският президент Роналд Рейгън ще има паметник и в София. Монументът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън, когато се честваха 100 години от рождението му. От тогава е и разрешението на Столичния общински съвет, а след това тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков го одобрява.

Константин Арабаджиев посочи, че идеята е стара, но се е забавила във времето. "Не сме срещали никъде спънки, просто не успяхме на време да организираме всичко", увери той.

Все още не е ясно как точно ще изглежда бюст-паметника, тъй като края на април ще бъде обявен победителят в конкурса, допълни Арабаджиев.